Otomobil

Antifriz Nedir Ne İşe Yarıyor?

Antifriz Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Antifriz Nedir Ne işe Yarıyor Antifriz Olmazsa Ne Olur gibi soruları her araç sahibi merak ediyor..

kış aylarına girdiğimiz bu günlerde araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir konu üzerine yoğunlaşmak gerekiyor.

Antifriz Nedir Ne işe Yarıyor Antifriz Olmazsa Ne Olur?

otomobillerdeki sıcaklık değişimleri nedeniyle buzlanma problemi yaşayan sistemler için kullanılmaktadır. Bu sistemler arasında soğutma sistemi, buji veya radyatör gibi parçalar bulunmaktadır.

Antifriz Ne İşe Yarıyor?

Antifriz maddesi su veya güçlendirilmiş antifriz çözeltileri olarak sunulabilmektedir. Su buharının donmasını önleme kapasitesi yüksek olan antifriz maddeleri daha iyi performans göstermektedir. daha uzun süre koruyucu etki sağlamaktadır.

özellikli maddesi periyodik olarak kontrol edilmeli ve ihtiyacı olan durumlarda yenilenmelidir. Aksi takdirde, antifriz maddesi zamanla zayıflayabilir ve su buharının donmasına neden olabilmektedir.

Antifriz kullanımı soğutma sisteminde buzlanmayı önlemek için önemlidir.

Seviyesinin sürekli olarak izlenmesi ve gerektiğinde yenilenmesi önerilmektedir.

antifriz

Antifriz Olmazsa Ne Olur?

Soğutma Sistemi Arızaları

Soğutma sisteminde su buharı donabilir ve buz olabilmektedir. Sistem içindeki tüm parçaları etkileyebilmektedir.

Motor Hasarı

motorun ısısının artmasına hararet yapmasına ve hasar görmesine neden olabilmektedir.

Yüksek Tamir Masrafları

Soğutma sistemi ve motorun hasar görmesi, yüksek tamir masraflarına neden olabilmektedir.

Performans Düşmesi

Soğutma sistemi arızaları, motorun verimliliğini ve performansını düşürebilmektedir.

Bir araçta antifriz bulunması önemlidir ve periyodik olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde yenilenmelidir. Bu, soğutma sistemi ve motorun uzun vadeli sağlıklı çalışmasını ve arızalardan korunmasını sağlamaktadır.

Antifriz Nereye Konur?

otomobilin soğutma sistemine konur. Otomobilin radyatörün üst kısmında bulunan bir kapak altındaki doldurma noktasına doldurulmaktadır.

Antifriz belirli miktarlarda eklenmeli ve soğutma sistemi içindeki antifriz seviyesi, otomobilin kullanma kılavuzunda belirtilen seviyede tutulmalıdır.

Antifriz Ne Zaman Konur?

soğutma sistemi içindeki su seviyesinin azalması sonucu ya da soğutma sistemi içindeki antifriz maddesinin bozulması sonucu gerektiğinde konulmaktadır.

En az bir kez yılda kontrol edilmeli ve gerektiğinde yenilenmelidir. Soğuk iklim bölgelerinde, antifriz daha sık kontrol edilmeli ve gerektiğinde yenilenmelidir. Otomobilin kullanma kılavuzu antifrizin ne zaman ve ne sıklıkla konması gerektiği hakkında daha fazla bilgi sağlayabilmektedir.

Antifriz Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır.birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulmaktadır. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir. Öyle ki olası bir sızıntıda araç sahibinin durumu renge göre anlayabilmesi mümkündür.

Antifriz Renkleri Ne Anlama Geliyor?

antifriz renkleri, kalite gibi konularda fikir vermez.Üreticisine bağlı olarak renkli antifrizler içerikle ilgili fikirler verebilmektedir. Örneğin yeşil antifriz inorganik, pembe antifriz ise organik olma özelliği taşıyor olabilmektedir. Yine de ne renk olursa olsun bu bilgiler için ürün etiketini okumak şarttır.
Satın alma ve kullanma sırasında renkten ziyade antifrizin çeşidine bakmak gerekir. Peki, antifriz çeşitleri nelerdir, içerikleri nasıldır?

İnorganik Antifriz Nedir?

İnorganik antifriz, motor soğutma sisteminin parçalarını koruyan fosfat ve silikat maddelerini içermektedir. Hem demir hem de alüminyum parçaları koruyabilmesinden dolayı bu tür antifrizlerin kullanımı yaygındır. Fakat uzun süre kullanılmadığı takdirde koruyucu maddeler çöker ve antifrizin koruma özelliği önemli oranda düşmektedir. Bu nedenle periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

Organik Antifriz Nedir?

Organik antifriz, fosfat ve silikat gibi maddeleri içermez. Bundan dolayı kullanım ömürleri de inorganik antifrize göre çok daha uzundur. Fakat bu maddeleri içermediği için korozyon önleme kabiliyeti düşüktür. Motor soğutma sistemine nüfuz ederek uzun süreli koruma sağlamaktadır.

Nitritli Antifriz Nedir?

Nitrit ve molibdenyum gibi maddeler içeren nitritli organik antifriz, yoğun kullanılan araçlar için özel olarak geliştirilmiştir. Bu antifrizin kullanım ömrü neredeyse 1 milyon kilometreye kadar uzayabilmektedir. Dolayısıyla sürekli çalışır vaziyette olan otobüs, tır, kamyon, iş makinesi gibi ticari araçlar için uygundur.

Hibrit Organik Antifriz Nedir?

Hibrit organik antifriz, inorganik ve organik antifrizin karışımı gibidir. İçerisinde fosfat yoktur fakat silikat vardır. Çeşme sularının sertliğine daha iyi uyum sağlayabilmesi amacıyla geliştirilmiş bir antifriz çeşididir.

DİĞER MAKALELERİMİZİDE OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Katalizör Arızası Nedir…? Tıkanma Neden Olur..?

Egr Arızası Nedir..? Egr Valfi Neden Arıza verir..?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu